• Katarina Hjertstedt

Det här går aldrig, eller?

Uppdaterat: 2 aug. 2019

Förväntningar och inställning

Om du levde i föreställningen att du var bäst på att programmera, hålla presentationer, sälja eller vad det nu är du gör på dagarna. Hur tror du då att du skulle prestera?


Det finns studier som gång på gång visar att om förväntan är att det skall bli lyckat så blir det också det. Precis som att studierna också visar att tänker du tvärtom, ”det här går aldrig”, så går det också ofta mindre bra.


Har du funderat på hur dina egna tankar egentligen påverkar dina prestationer? Vad har jag för förväntan på mig själv? Vad har jag för förväntan på min omgivning?


Ja, vad har du för förväntningar på dig själv och vad skulle hända om du förutsatte framgång i det du gör?


Det är min stora övertygelse att du till stor del kan påverka hur du upplever saker och hur du ska må. Självklart finns det saker i livet som du inte kan påverka, negativa och jobbiga saker som händer oavsett din inställning. Men med en positiv inställning till livet blir problemen och motgångarna lättare att hantera. Framförallt är jag rätt säker på att livet blir betydligt roligare att leva. Någon sa klokt en gång ”det handlar inte om hur man har det utan hur man tar det”. Det ligger mycket i det.


Therese Bohman, NLP-certifierad kund- & marknadsansvarig
Therese Bohman, NLP-certifierad kund- & marknadsansvarig

Tänk tanken att du vaknar en morgon, varmvattnet är slut i duschen, du slår tån hårt i ett bordsben och upptäcker till din förskräckelse också att mjölken du skall ha i kaffet är slut. Är dagen förstörd då? Eller kan du skratta åt dig själv och kliva ut genom dörren med ett leende på läpparna i alla fall? Det går ju trots allt att köpa en kaffe på väg till jobbet...


Tillhör du dem som gör ett fel och tänker ”typiskt, det händer alltid mig”. Blir inte det en självuppfyllande profetia nästa gång då? Klart det går åt skogen när du står inför en liknade utmaning igen om du lever i föreställningen ”typisk, det händer alltid mig”.


Tänk om du skulle skriva ett brev till dig själv, med utgångspunkten att allting var möjligt.....Du skulle få läsa det här brevet om 10 år. Vad skulle du vilja säga till dig själv? Vad skulle du vilja se att du gör? Vilken känsla skulle du ha när du läser brevet? Vad skulle hända om du testade? Nu kanske?


Jag är certifierad inom NLP (neurolingvistisk programmering) och jobbar i huvudsak som kundansvarig och ansvarig för marknadsfrågor på Symbrio. En del av min vakna tid lägger jag också på coaching vilket gör att sådana här tankar ofta far runt i mitt huvud. Nyfiken på hur du tänker, ge mig gärna feedback!

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla