• Katarina Hjertstedt

Utvecklare, bara för män?

Uppdaterat: 1 aug. 2019

När jag pluggade på universitetet tyckte jag programmeringskurserna var absolut roligast framför de mer teoretiska ämnena. Jag och en kurskamrat hoppade av lycka när vi skrev vårt första Pascal-program och lyckades få den att räkna ut vår ålder när vi fyllt i vårt födelsedatum. Låter inte så imponerande direkt kanske men för oss var det jättestort!


Min erfarenhet är att man som tjej ofta pushas mot roller som har mer fokus på att hantera relationer som t.ex. projektledare eller kundansvarig. Tidigare jobbade jag som konsult där jag upplevde att jag fick mycket mer uppskattning för jobb där jag hade mycket kontakt med kunden. Det gjorde att jag tackade ja till uppgifter som gjorde att jag kom längre från tekniken men där jag fick mer bekräftelse. Självförtroendet gällande programmering blev därmed lidande. Jag hade planer på att utveckla mer på fritiden istället men med två småbarn blir det sällan tid för sånt.


Nu är jag anställd i ett utvecklarteam på ett produktbolag och jag får jobba med utveckling på heltid vilket känns väldigt skönt! Utvecklarteamet på Symbrio består av duktiga och hjälpsamma kollegor.


Att hjälpas åt är väldigt viktigt, ingen kan allt själv. Det är inte lätt att hänga med då det händer så mycket inom olika tekniker, speciellt inom webbutvecklingen som vi främst håller på med. Ofta måste man läsa in sig inom ett område för att kunna göra sitt jobb och ibland kan det bli lite väl mycket att "plugga". Det gäller att inte sätta för höga krav på sig själv. Man är helt enkelt beroende av varandra och det ger samtidigt en känsla av gemenskap och teamkänsla. Fastnar jag med en uppgift så finns det alltid någon jag kan bolla lösningar med. Vi jobbar i ett team och för fram utvecklingen av produkten tillsammans!Vi jobbar i ett team och för fram utvecklingen av produkten tillsammans

Utvecklarprocessen

Vi parprogrammerar mycket vilket är bra för både kompetensutvecklingen och kodkvaliteten. Man lär sig också väldigt mycket av att se varandras sätt att programmera.


Inom produktutvecklingen använder vi processverktyget Kanban som guideline.


Man använder en Kanban-tavla som visualiserar de olika stegen som en aktivitet passerar i arbetsflödet vilket gör att alla får en tydlig och bra överblick.


Nåt som är centralt inom Kanban är att begränsa antalet aktiviteter som är pågående. Man ska inte ha för många aktiviteter samtidigt. Man mäter sedan och följer upp "Cykeltid", d.v.s. genomsnittlig tid för att slutföra en aktivitet.


Jag gillar Kanban, ett tydligt processverktyg som skapar ordning och reda. Det är också effektivare och mer tillfredsställande att fokusera på att bli klar med en uppgift än att hoppa mellan flera halvklara uppgifter.Kanbanprocessen

Jag upplever att vi har en ganska stressfri arbetsmiljö fast vi alltid har något att göra. Vi gör så många krav vi hinner med under releaseperioden i prio-ordning. Det är lättare att lära sig nya saker och skapa mer kvalitetssäker kod utan stress. Vissa krav är väldigt högt prioriterade och hinner vi inte med dem så kan vi ibland skjuta på releasen. Detta sunda förhållningssätt skapar en trivsam arbetsmiljö.


Ibland uppstår det bränder som vi utvecklare måste försöka släcka som inte drift kan göra något åt. Då avbryter vi alla det vi håller på med och försöker felsöka. Det är väldigt frustrerande när man inte kan hitta felet eller kan återskapa det. Samtidigt blir det lite spännande detektivarbete.


Det som är roligt med programmering är själva skapandet. Det är så konkret. Känslan av att man utför något och det blir resultat på jobbet. Att implementera en funktion som skapar kundnytta är helt fantastisk. Ofta förväntar sig folk att saker och ting bara ska funka och kanske inte uppskattar jobbet bakom det. Men ibland kan något man gör bli väldigt uppskattat och då känns det förstås extra roligt. Det bästa är när något kan fixas med enkla medel och ändå ge stort resultat och skillnad.


Ny teknik kräver koncentration och tid och det är inte lätt när det finns så mycket annat man behöver hinna med i vardagen med småbarn.


Jag önskar att jag kunde hinna med några små projekt på fritiden för att få utlopp för nya idéer och hålla mig uppdaterad.

15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla