• Katarina Hjertstedt

Skillnader mellan Norge och Sverige?

Uppdaterat: 1 aug. 2019

Symbrio har en representant i Norge, Andreas Larsson, som sköter kontakterna med våra norska kunder. På ett kontor i Oslo, ett stenkast från fantastisk natur, delar han lokal med andra företag. Han har sitt eget rum, men äter lunch och firar högtider med andra i de gemensamma lokalerna. Andreas är inte ensam men heller inte en del av vardagstugget på kontoret i Stockholm.”Det är på gott och ont att befinna sig på annan ort. Du kan till exempel inte vända dig om och ställa en snabb fråga, du måste ringa och jaga folk som kanske sitter upptagna i ett möte. Du har inte direktkontakten och det kan ibland skapa en utanförkänsla. Fördelen är dock att slippa kontorslandskap och framförallt att vara nära de norska kunderna”, förklarar Andreas.


Andreas har en hektisk tid framför sig med många nya kunder som ska driftsättas. Det kommer också bli en del utbildningar där Andreas sköter all planering, kontakt och genomför själva utbildningarna.

Hur är arbetsmoralen i Norge i förhållande till Sverige?

"Norrmännen går nog hem tidigare än svenskarna men jobbar egentligen inte mindre än oss. Svenskarna har dock en benägenhet att ha konsensus i allt, något som norrmännen inte har lika stort behov av", säger Andreas. Luncherna skiljer sig också åt, inte bara det som eventuellt ligger på tallriken, utan också hur mycket tid man lägger på en lunch. 30 minuter räcker gott och väl i Norge medan man i Sverige gärna avsätter en timme. För norrmannen är det istället viktigt att äta en rejäl middag tillsammans med familjen på kvällen".


Lunchen i Norge, ett återkommande tema bland svenskarna …

Är det mackor som gäller? ”Ja, det är det, men det finns bolag som har kantina där man äter en riktig måltid", säger Andreas. ”Det är dock mycket mackor som gäller till skillnad från svenskarna som i stort sett alltid äter fulla måltider till lunch.”


Hur är det med de språkliga barriärerna, finns de?

"Rent språkligt har norrmännen lättare att förstå svenska än vad vi har att förstå norska. På telefon kan det ibland vara svårt att förstå och att ringa på potentiella kunder känns ibland motigt. Det är mycket lättare när man har en relation", berättar Andreas.


Hur ser norrmännen på svenskarna?

”Det är svårt att veta eftersom de inte berättar sånt för mig”, säger Andreas. ”Känslan är dock att de respekterar svensk kunskap inom industri och IT. Norge har ju oljan även om jag tror att Norge behöver ställa om sin industri.”

Och … de lider inte av lillebrorskomplex!


Att fira Nationaldagen!

I Sverige blänger vi nog lite avundsjukt på norrmännen när de firar sin Nationaldag med pompa och ståt. I Sverige är vi inte i närheten av de festligheterna även om Nationaldagen sedan 2005 är en helgdag. I Norge är musik i skolan en given ingrediens och på Nationaldagen marscherar elever från ca 100 utvalda skolor i Oslo på Karl Johan. Däremot ser norrmännen Sveriges midsommarfirande som samma högtid som den 17 maj.


Trivs du i Norge?

”Ja, det gör jag. Det är härligt med närheten till naturen. Som det ser ut nu kommer vi att bo kvar”, säger Andreas.


Andreas Larsson, operativ chef i Norge
Andreas Larsson, operativ chef i Norge

Till sist … en svenskhistoria:

Det var en gang to svenske trailersjåfører som var ute og kjørte i Norge. De kom til en jernbaneundergang og på et skilt sto det max høyde 3.70, mens deres trailer var 3.80. Den ene svensken så seg rundt. "Det er ingen politibiler i nærheten. Bare kjør du." Så kjørte de og satte seg fast. En stund senere kom en norsk trailersjåfør og ville hjelpe dem. Han kikket på traileren og sa: "Dette er ikke noe problem. Bare slipp luften ut av hjulene så går det bra." Den ene svensken lo hånlig og pekte på biltaket. "Ha! Du lurer ikke meg. Det er der den sitter fast."

1 279 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla