• Katarina Hjertstedt

Mentorskap under nya förutsättningar

Vår nya testare Emma hann precis börja på Symbrio när det blev dags för hemmakontoret. Två dagar på kontoret, sen blev vi alla tvungna att inrätta en arbetsplats på hemmaplan.Hur känns det att börja ett nytt jobb och behöva bli upplärd på distans?

”Det känns bra ändå” säger Emma även om det kanske är lite svårt ibland att hänga med i mejlen när man använder nya begrepp.

Per Carlsson och Anna Sjödin, de två testare som har jobbat ett tag på Symbrio, har utan förvarning blivit tvungna att ställa om sitt mentorskap. De får bedriva distansmentorskap för Emma istället. En helt ny erfarenhet. Både för de och för Emma.

Det normala är att vi på Symbrio lär upp nya medarbetare på kontoret. Där har man av naturliga skäl en annan koll när det till exempel är läge att ställa frågor, dvs. när mentorerna inte är djupt försjunkna i en uppgift.

På kontoret får du också en helt annan möjlighet att lära känna övriga kollegor, till exempel vid den mycket populära kaffemaskinen.

Så hur har vårt test-team gjort för att upplärningen ändå ska fungera så bra som möjligt?

De har skapat en chatgrupp på Teams där Emma kan ställa frågor när hon behöver. De frågorna betar Per och Anna av så snart de har möjlighet. Dessutom har de regelbundna Teams-möten där de inte bara pratar Symbrio utan även om allt mellan himmel å jord.


De flesta människor har trots allt ett behov av att prata om annat än jobb och när det inte är möjligt på kontoret så får det bli via Teams istället. Det är förstås också ett sätt att lära känna varandra. Det ersätter helt enkelt pratet vid kaffemaskinen.


Kanske är det så att man vågar ställa många frågor på distans, att det rent av passar bättre för vissa personligheter. Man vågar vara frågvis. Hur det än hänger ihop så lider det ingen brist på Emmas frågor. Hon tar för sig, är nyfiken och väldigt engagerad.


Det viktiga är ändå att få igång den nya medarbetaren och det blir förstås en utmaning via distansmentorskapet. Men på testavdelningen gör de som de egentligen alltid har gjort:


- de går igenom rutiner och procedurer

- de ger den nya medarbetaren en första uppgift

- den nya medarbetaren får tillgång till Hjälp-till-självhjälp


Ibland ger Per och Anna en hint om svaret när en fråga dyker upp. Det är mest för att Emma ska lära sig att hitta svaret själv.


Det gäller också att dra nytta av en en person med nya ögon. Vilka kunskaper och erfarenheter har Emma som vi kan lära oss av?


Efter flera veckor av distanslärande och distansmentorskap kan alla tre konstatera att det fungerar hur bra som helst.


Dock, det så viktiga babblet får hållas i Teams ett tag till istället för vid kaffeapparaten.


62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla