• Katarina Hjertstedt

Finns det någon skillnad mellan B2B och B2C?

Uppdaterat: 1 aug. 2019

Vi jämför e-handeln mellan B2B och B2C.

Kan man ens jämföra e-handeln inom B2C och B2B? Njae, säger vi. Inget klart svar med andra ord. Visserligen är det alltid en person i andra ändan som tar emot det vi kommunicerar. Men det är ändå - än så länge - två olika världar.

Det vi kan se är att e-handeln inom B2C ligger några steg före när det bland annat kommer till


 • Navigering

 • Returhantering

 • Kundupplevelse 

 • Slutkundsinriktad 

 • Marknadsföring


Företag som säljer inom B2C har ett annat upplägg mot sina köpare om du jämför med B2B och den bransch vi på Symbrio verkar i. B2C-köparen är mer ensam i sitt köp, det vill säga 

konsumenten handlar saker eller tjänster den själv (eller kompis, släkting, familjemedlem) ska nyttja. Priset är förstås viktigt, recensioner i vissa fall och returhanteringen. Det får heller inte förekomma några krångligheter i beställningsprocessen. Då är du körd.


Inom B2C är du mer ensam i din beställningresa
Inom B2C är du mer ensam i din beställningsresa

Inom B2B är förstås köperesen också viktig men här ställs vi som leverantör av inköpssystemet inom B2B inför andra typer av utmaningar: 


 • Vi presenterar artiklar från flera leverantörer i ett och samma system. Därav kan det se lite tråkigare ut än om du går in separat i en av leverantörernas webbshoppar.

 • Flera personer beställer från samma företag, vilket gör att du har olika målgrupper. Det kan vara montören som behöver göra en snabb beställning, en projektledare som behöver planera en stor beställning eller inköpschefen som behöver underlag för framtida beställningar.

 • Sällananvändare ska relativt snabbt kunna förstå beställningsproceduren oavsett vilken roll den har.

 • Du ska kunna beställa artiklar utan att alltid behöva gå igenom den enorma artikeldatabas som det innebär att ha många leverantörer anslutna.


Inom B2B måste du se till företagets bästa i beställningsprocessen
Inom B2B måste du se till företags bästa i beställningsprocessen

Prisjämföra

Att prisjämföra inom B2C och B2B skiljer sig något. Inom B2C kan du gå till Pricerunner (eller andra likvärdiga sidor) och leta upp de artiklar du vill jämföra. Det dyker upp företag i jämförelsen du kanske aldrig tidigare har haft en relation med. Trots det kan du peka ut vilket företag du vill och slutföra din beställning.

Att prisjämföra inom den B2B-bransch vi verkar fungerar något annorlunda.

I och med att du har alla avtalsartiklar inlästa från de leverantörer bolaget har valt att beställa från så kan du också prisjämföra dem. Det kallas för avtalsstyrning. Du får med andra ord inte beställa från vilken leverantör du vill. Det betyder också att du i prisjämförelsen kan ställa in vilka rabatter som systemet ska ta hänsyn till från respektive leverantör. Du behöver därför inte gå in på varje leverantörs webbshop, leta pris, dra av de olika rabatterna för att därefter jämföra manuellt. Allt detta sköter systemet om och det blir en enorm tidsvinst.

Vilka är då fördelarna med inköpssystem och upphandlingssystem inom B2B?

- beställarna beställer endast avtalsprodukter

- prisjämförelse mellan avtalsprodukter

- automatiska uträkningar med hänsyn till olika rabatter

- mindre tid till administration som istället kan automatiseras

Några utmaningar som e-handel inom B2B står inför?

 • Som IT-leverantör inom e-handel B2B måste du vara flexibel och snabbt kunna anpassa dig i en snabb föränderlig digital värld

 • vad är Amazon Business och vad är på gång där? Hot eller möjlighet? Då inköp är en stor och viktig ingrediens hos alla företag måste inköpsprocessen effektiviseras avsevärt

 • företag kommer inte vilja låsa upp sig med fleråriga avtal i ett allt flexiblare leverantörsled. Vi pratar kund – leverantör.

 • B2B-företag behöver rikta in sig på bättre service och tjänster och mindre på att sälja mer produkter

 • Administrationen ska skötas av systemet och därmed frigöra tid för coachning av kunder

Viktigaste av allting

Fortfarande är användarupplevelsen A och O och därmed det viktigaste av allting. Det är en insikt vi som IT-leverantör aldrig får släppa. Den är vår ledstjärna för all framtid.

Trots att framtiden säger att B2B och B2C närmar sig så är det ändå långt kvar. 

Man kan ställa sig frågan vad egentligen en god användarupplevelse är? Är den jämförbar mellan de olika världarna B2C och B2B? 

Visserligen är det alltid en person som sitter vid datorn och upplever, oavsett privat eller på arbetsplatsen. Men det är fortfarande helt olika situationer. Den privata beställaren ser i första hand till sin egen nytta och att det ska gå smärtfritt.


Beställaren på företaget måste se till företagets bästa. Då kanske inte användarupplevelsen likt B2C är det mest primära även om den är viktigt. Där kan istället andra faktorer påverka, till exempel att man vet att man alltid beställer avtalsartiklar. Känslan av att veta att man har gjort rätt borde väl också betecknas som en bra användarupplevelse?

80 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla