• Katarina Hjertstedt

"Hon ligger i badet"

Uppdaterat: 1 aug. 2019

Sonia, vår medarbetare på Helpdesk sedan fem år, är den person många samlas kring. Hon är rolig, fyndig och har alltid ett gäng anekdoter att berätta. De flesta anekdoter härstammar från hennes tid på Arlanda där hon arbetade i hela 21 år. Sen kom hon till Symbrio. En helt annan planet! Ett helt annat universum!


Att hon dessutom kryddar sina berättelser med ett friskt och livligt minspel gör ju inte saken mindre rolig. Och hon vågar dessutom berätta om händelser där hon har gjort bort sig totalt. Mer om det kommer snart. Häng med, det här kommer bli roligt och låångt! :)


Vi börjar med hennes 21 år på Arlanda.


För Sonia var det ett enormt stort steg att komma från en värld där hon var ett proffs och kunnig i allt till en värld där hon upplevde allting vara hieroglyfer. Databas, FTP-root, patchning, server, artikelfil, operativsystem var begrepp hon aldrig hade hört talas om. FTP-root uttalade hon ”FT-Proot” första gången vilket fick alla att gapskratta, även hon. Hon fick till och med uppmaningen att lära sig prata Symbrios språk så att vi kunde förstå henne bättre. Numera är dock ”FT-Proot” ett vedertaget begrepp hos Symbrio.


1989 började hon som check-in-agent på Arlanda Handling, fortsatte under årens lopp som Lead-agent, skiftledare, passagerarkoordinator, Helpdesk och personalplanerare. Att jobba under stor tidspress var hennes vardag. Planen måste ju gå i tid och personal måste alltid finnas på plats.Att komma från ett stort företag med många anställda till Symbrio med få anställda innebar förstås en stor förändring. På Arlanda var det svårt för henne att få igenom sina idéer och det mesta var väldigt ”trögprocessat”. Organisationen var väldigt hierarkisk och som arbetstagare lärde man aldrig känna de högre cheferna. Cheferna var mer ett namn på ett papper.


”På Symbrio däremot får du en nära relation med cheferna och du får också en helt annan respekt. Du är inte lika utbytbar och har en nyckelroll på ett annat sätt”, berättar Sonia.


Det finns många fina minnen från Arlanda, ett var dock den starka gemenskap som rådde mellan kollegorna. ”Vi var alla oerhört trogna vår arbetsgivare. Det berodde inte på att man värnade om sitt jobb till varje pris, utan för att vi värnade om varandra. Om jag inte gjorde mitt jobb skulle till exempel rampagenten inte kunna göra sitt och planen skulle bli försenade. Det fick inte ske”, förklarar Sonia.


Det var också spännande och ibland gripande att träffa alla sorters människor som arbetsplatsen Arlanda innebar. Ett exempel är de Tsunamin-offren som kom hem efter katastrofen, barn som kom utan sina föräldrar eller tvärtom. ”Jag minns också tydligt Gottröra-kraschen där jag ”live” fick följa händelseförloppet från kraschen. Min kollega Liv (ja, hon heter faktiskt så) som skulle jobba med mig den dagen kom aldrig. Hon var istället fullt sysselsatt med att ta hand om resenärerna från självaste flyplanskraschen,”berättar Sonia. Liv bodde i den röda stuga som låg alldeles intill. När det knackade på dörren hade hon funderat en kort sekund om hon hade Gevalia hemma … ”när du får oväntat besök”.


”Anekdoter från Arlanda-tiden finns i stora mängder, t ex den när jag bad en konkurrerande personal att torka upp från golvet i en lunchrestaurang. Min avsikt var förstås inte att kränka personen, men hennes uniform var så avskalad så jag trodde hon tillhörde städpersonalen. Mina arbetskollegor som bevittande scenen kiknade av skratt” berättar Sonia.


”Eller varför inte nämna den gång jag checkade in Evert Taube och var så lycklig över att jag faktiskt hade sett denna legend livs levande. Jag berättade glatt för mina kollegor om bedriften till någon påminde mig om att Evert Taube hade varit död sedan flera år”, berättar Sonia.


”Eller den gång jag under stor tidspress ansvarade för en avgång ute i gaten. Planet var överbokat och jag hade några minuter på mig att göra en sista handpåläggning på gaterutinerna. Framför mig står en rejält försenad och märkbart irriterad resenär som visade sig inte få plats. Något han hade mycket svårt att acceptera. För mig var det dock viktigt att följa gängse regelverk och att framförallt bli klar i tid, oavsett om personen hette Kjell A Nordström eller inte”, berättar Sonia.

Men detta var något Kjell A Nordström inte kunde acceptera. Hans uppförande blev så påfrestande att han höll på att sinka hela avgången och därmed den viktiga slottiden. Såväl pilot som väktare fick till slut gripa in och ta honom från platsen.


Kjell A Nordström blev så förnärmad och kränkt att han åkte iväg till Bromma och hyrde ett plan till den aktuella destinationen. Händelsen nämndes till och med i media.


”På Symbrio träffar jag inte folk personligen på samma sätt, men den fantastiska personalpolitiken väger tungt. Arbetsron är bra, vi har jättefina lokaler, arbetsbelastningen handlar sällan om att jaga minutrar och jag känner mig värdefull”, säger Sonia.


Och kanske det viktigaste av allt: Sonia har haft stor nytta av den service-känsla hon under alla åren byggde upp på Arlanda. Hon älskar att lösa problem, att göra kunden nöjd och framförallt att bygga goda kundrelationer. För att kunna göra det är Sonia också beroende av att ha bra kontakt med alla avdelningarna på Symbrio. Frågorna på Helpdesk spretar åt alla möjliga håll och därför är hon också beroende av att få hjälp från alla möjliga håll.


På Helpdesk handlar mycket om att klura och söka. Utmaningen ligger i att klara av de ärenden som kommer in helt på egen hand utan att behöva fråga andra och att lyckas lösa något problem som kunden verkligen uppskattar. ”Numer behärskar jag allt fler uppgifter som till exempel att lägga upp nya bolag, regler, ordval, integrationer och att koppla nya leverantörer till systemet. Ibland löser jag något snabbt och ibland kan ett ärende utredas under flera dagar”, förklarar Sonia.

”Min allra första tid på Symbrio var väldigt jobbig. Jag hade ont i magen varje morgon, men från att ha haft ont i magen, åker jag idag in med glädje. Det är tufft att byta jobb, bransch, stad, resa och nästintill obefintliga kunskaper inom IT och ekonomi. Men, jag hade service-känslan. Och jag känner mig faktiskt stolt över att jag vågade byta jobb efter så många år på ett och samma ställe. Den familjära och jättehärliga stämningen på kontoret får mig också att må bra. Vi gör så mycket roligt tillsammans, t ex springer Tjurruset och Tough Viking ihop”, berättar Sonia.


När Sonia blickar framåt kan hon bara se sig själv jobba kvar på Symbrio. Det härliga klimatet får aldrig ta slut enligt Sonia. ”Jag vet redan nu att jag kommer blicka tillbaka till denna tid i mitt liv och tänka att jag hade väldigt roligt”, säger Sonia.


”Jag tycker också att det är otroligt roligt att få vara företagets illustratör. Jag får utlopp för min kreativa sida som jag trivs väldigt bra med. Och min dröm om att bli musikalartist har nästan gått i uppfyllelse … jag ingår numer i Symbrios revy-kvartett. Ja, det är sant. Vi är ett gäng som spelar teater och förlustar oss över tokigheter som har hänt på kontoret eller på våra konferenser”, berättar Sonia.


Sonia Lätt Linder på inspelning med Symbrios teatergäng
Sonia Lätt Linder på inspelning med Symbrios teatergäng

Ganska snart efter Sonias entré på Symbrio skapades den första roliga anekdoten:

Efter ca en månads anställning på Symbrio var Sonia tvungen att vabba. Hennes ena dotter var sjuk. Att stänga av Helpdesk-telefonen hade inte riktigt satt sig i ryggraden hos Sonia. Till saken hör att hon älskar att bada. Jajamensan, varje morgon tappar hon upp en bad innan hon åker till jobbet. Varje morgon! Även denna morgon när Sonia var hemma och vabbade.


Medan hon ligger i badet under ett härligt och varmt skumbad ringer mobilen. Sonia tänker inte så mycket på det eftersom hon ju vabbade. Helpdesk-telefon hade ju andra koll på.


Det ringer och ringer. Hennes sjuka dotter, som inte heller riktigt hade vant sig vid att mamma ansvarar för en jobb-telefon, svarar till slut: Dottern: ”Hej" Kunden: ”Eeeh hej! Jag söker Sonia Lätt!” Dottern: ”Hon ligger i badet” Kunden: -Klick-


Senare fick hon veta att någon hade framfört till Symbrio: ”jag har haft problem med att komma fram på er Helpdesk idag”.


Hon ligger i badet
"Hon ligger i badet"

36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla