• Katarina Hjertstedt

Från konsult till anställd

Uppdaterat: 31 juli 2019

Ibland går man från anställd till konsult eller från konsult till anställd. Anna Sjödin är vår nya testare som jobbat som konsult i många år. Nu tar hon ett kliv in i Symbrio som anställd och vi passar därför på att intervjua henne om sin första tid.

Hur är det på nya jobbet?

Ja, vad ska jag svara på det? Jag har bara jobbat här en månad. Jag har fått introduktioner om alla avdelningar, och om delar av produkten. Hittills har tre personer fyllt år och firats med tårta och sång. Vi har haft en regressionstestperiod och en större release. Det är alltså rätt mycket som har hänt på en månad ändå.

När jag var konsult började jag på nytt uppdrag då och då, vissa uppdrag var längre, andra var kortare. Varje nytt uppdrag var som att börja på ett nytt jobb och varje gång får man också frågan från omgivningen: ”Hur är det på nya uppdraget?”. När man väl har varit där tillräckligt länge för att faktiskt kunna ge ett meningsfullt svar så är det ingen som längre ställer den frågan. I början handlar allt om att lära sig, lära känna datorn, lära känna människorna, lära känna kulturen, lära känna arbetsuppgifterna och förstå vad man ska göra och hur man kan göra det.

Anna Sjöstedt, testare på Symbrio
Anna Sjöstedt, testare på Symbrio

Som konsult kommer man oftast inspringandes, det är nästan alltid bråttom att få något gjort. Nu har jag haft lyxen att få ta det lugnt, att få ta emot presentationer av hur företaget ser ut och samverkar. Som konsult är man ofta med och startar något eller i mitten och reder upp något så att det ska hinnas med i tid, förhoppningsvis. Som anställd ser jag fram emot att få vara med hela vägen, från funktionsidé till realisation. Som konsult är du utbytbar, både så att uppdragsgivaren kan byta ut dig men också att du kan skjuta ut dig från uppdraget om du inte trivs. Som anställd har jag anställningstrygghet men måste säga upp mig om det inte funkar.

Jag har trivts som konsult för variationens skull, för möjligheten att få prova nya uppdrag, nya tekniker och träffa nya människor. Jag ville byta för variationens skull, för möjligheten att prova på att stanna en längre tid på samma ställe och få hinna lära känna kollegorna och för att få möjligheten att både prova på nyutveckling och se hur man tar hand om en produktionssatt produkt.

Hur är det på nya jobbet då? Jo, jag håller fortfarande på att lära mig och försöker lära mig vad min roll ska bli, men det tar sig. Det blir bra.

33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla