• Katarina Hjertstedt

En Biztalk-stjärna blir till

Uppdaterat: 30 juli 2019

Anders, vår allas Anders. Den teknikkunnige Biztalk-stjärnan som efter tio år på Symbrio bestämt sig för att lämna oss. Ett karriär-steg till en helt annan bransch som lika mycket som vår efterfrågar hans kompetens.


Tio hela år på ett teknikföretag inom en ständig och snabb föränderlig värld. Hur mycket har hänt sedan dess och vilken erfarenhet har Anders förvärvat under alla dessa år?

Visserligen är han en Biztalk-stjärna, men han har många andra strängar på sin lyra:

- En vass integratör - En vass systemutvecklare - En vass driftare

Utöver dessa kompetenser är han en rolig och underhållande medarbetare som kommer att lämna ett stort tomrum efter sig.

Anders Sjödahl, BizTalk-stjärna
Anders Sjödahl, BizTalk-stjärna

Hur började Anders Symbrio-resa?

Efter fyra intervjuer var det klart. Anders blev erbjuden anställning på Symbrio. Första dagen inleddes med en hissresa upp till fjärde våningen. Den lilla hissen med gallerförsedd dörr delades med en ung dam som visade sig jobba på Symbrio. Det blev Anders medveten om i samband med att hissen fastnade mellan två våningar. Där stod de och bekantade sig med varandra.

Anders började sin karriär på Drift som då även inkluderade Helpdesk. Det blev en lärorik period med såväl driftrelaterade uppgifter som Helpdesk-ärenden. Så småningom gick Anders vidare till Integrationsavdelningen där de med honom blev tre personer. Gruppen behövde utökas till fyra men av olika anledningar krympte antalet oväntat till en enda person: Anders. Som ny och då oerfaren integratör stod Anders plötsligt ensam. Ingen erfaren integratör att fråga eller bolla utmaningar med. Han hade visserligen utvecklingschefen bakom sig, men ingen som var expert. Att utöka teamet med fler integratörer var förstås högsta önskan, men den kompetensen var, och är fortfarande, svår att locka. Tiden som nu följde blev tuff och utmanande. Han kunde vakna på nätterna och ha ”färdiga lösningar” som han högg tag i direkt på morgonen. Ibland visade det sig att det inte var några lösningar, men allt oftare hittade han lösningar. Det blev resultat av den envishet och kunskapstörst som Anders är behäftad med.  Idag är Anders systemutvecklare med specialistkompetens inom Biztalk.


Anders Sjödahl, BizTalk-stjärnan på Symbrio
Anders Sjödahl

Roliga och spännande minnen?

Ibland har det hänt saker som har gjort att Anders har jobbat ända in på småtimmarna. Han har inte kunnat släppa taget om hur ett problem kan lösas. 

 

Vid ett tillfälle dök ett oväntat problem upp i samband med en release. Problemet var allvarligt. När Anders tidigt en söndagsmorgon kom till jobbet för att ta tag i problemet, möttes han av sin dåvarande kollega, rufsig i håret och iklädd nätbrynja. Kollegan hade redan varit på plats i flera timmar och lyckats lösa problemet. Frågan är om han överhuvudet taget hade åkte hem från föregående kvälls Metallica-konsert? 

”På det lilla bolaget ställer man upp tills problemen är lösta”, säger Anders. Vid ett annat tillfälle hände tre incidenter på en och samma gång. Bland annat kraschade databasen och Drift var tvungen att sätta upp en temporär lösning med lägre kapacitet.  Dock undrade alla varför ingen hörde av sig på mejlen. Den lägre kapaciteten borde ju ha satt sina spår hos användarna. Men det var knäpptyst. Det visade sig att Symbrios mejl hade blivit hackad och därmed svartlistad vid samma tillfälle som databaskraschen. Miljontals spam-mejl gick genom Symbrios servrar. Inom ett dygn fick Drift upp en ny databas samt att de lyckades lösa mejl-problemet. Som tur var inträffade allt detta i samband med en långhelg. Slutet gott allting gott. 

Hur har Symbrio som teknikföretag utvecklats under dessa år?

Det Anders främst tänker på är den mycket tydligare strukturen som finns idag där varje avdelning jobbar med rätt saker. Ansvarsområden känns mer cementerade än tidigare. 

Rent teknisk har det förstås hänt mycket. För tio år sedan var det en stor sak att genomföra en release. Nästan hela företag var involverat, där regressionstester genomfördes under flera veckor och konfigurationstester under helger. Alltid på plats på kontoret. 


Idag kan en release patchas under dagtid medan det vanliga order- och fakturaflödet flyter på som vanligt hos våra kunder. Regressionstestningen är idag i stort sett automatiserad med endast ett fåtal manuella steg. Målet är att dessa också ska automatiseras.

Vad tar du med dig från Symbrio?

Förutom att Anders kompetens och tekniskt kunnande har vuxit med åren har även hans intresse för skidåkning vuxit. Till saken hör att Anders aldrig hade stått på ett par skidor när han började på Symbrio. Han kommer sakna Symbrios konferenser som bland annat inneburit mycket skidåkning.  


Idag är Anders en skid-entusiast som privat bokar skidresor innehållande off-pist åkning till Alperna. 


Han har alltid uppskattat Symbrios arbetsmoral som innebär ”fria arbetstider under ansvar”.  En bra sak är att man aldrig lägger på mer arbete än vad 40 timmar ska räcka till. Men om en incident uppstår så ställer man självklart upp.

Vi på Symbrio kommer att sakna Anders som god pedagog, tekniskt kompetent och väldigt underhållande. Det kommer alltid finnas en plats för Anders.

42 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla